Printed Circuit Board Assembly & PCB Design SMT Electronics Assembly Manufacturing Forum

Printed Circuit Board Assembly & PCB Design Forum

SMT electronics assembly manufacturing forum.


Weird issue with Assembleon Opal xii

Views: 499

#83090

Weird issue with Assembleon Opal xii | 26 July, 2019

This week we assembled around 30 panels of a LED board, totaling around 350 boards. In doing so we had to work around a really crazy issue.

1) A board goes in, all components are placed perfectly.

2) Next board goes in, all components are around 5mm to the +x, and 5mm to the -y.

This was 100% consistent, every other board would be perfectly placed, and the others would not be.

The "fix" that we did is, we placed the first board correctly. The next board when it was clamped, we hit the e-stop, reset and dumped the parts on the head, and conveyed the board out. The next board would be placed perfect.

Any thoughts? It's just crazy how it is so perfectly consistent. Didn't matter if the bad board had it's fiducials looked at or not, placed any components or not, once we stopped it and reset, the next board always worked.

I don't have another board/panel to test with, so I don't know if this is an issue with the machine, or just my board program, but either way, I don't see a cause. It seems like there is some crazy setting that the machine is following, because it doesn't seem like a "bug", it seems like it is doing exactly what it wants to do.

reply »

#83183

Weird issue with Assembleon Opal xii | 6 August, 2019

Send me a copy of your program file. I will see if I can spot anything.

Contact me at the address on the webpage.

http://members.iinet.net.au/~sarason/ sarason

reply »

Electronics Experts Needed - Contract Jobs - We have Electronics Auditor positions available now!

Turnkey PCB Prototypes

3 day PCB Assembly